maandag 26 september 2011

SEPTEMBEROOGST

Het weer kan tegen zitten in september, maar toch valt er veel te oogsten. De courgettes hebben wel hun beste tijd gehad, maar er zijn nu volop aardbeien (doorbloeiers), frambozen en bramen te oogsten.  
De meesten verwerk ik tot jam en die worden dan op de plantenkraam aangeboden. Met de aarbeien heeft mijn dochter zondag een wittechocolade/aarbeientaart gemaakt. Het recept zet ik binnenkort op deze blog onder de knop (rechts) Recepten, want hij was erg lekker zonder zwaar zoet te zijn.
En als je dan toch aan de keukentafel wil zitten genieten van deze taart, dan verhoogd een gemengd boeket uit de pluktuin alleen nog maar het genoegen. In dit boeket zitten o.a. Cosmea,
Zinia, Goudsbloemen, Malva, Sierkool, Kattenstaart.

zaterdag 17 september 2011

POMPOENEN

Wat typeert de overgang van de zomer naar de herfst nog meer dan het vallen van de kastanjes en het oogsten van pompoenen. In de pluktuin is deze overgang ook duidelijk te constateren. Aan de ene kant nog volop zomerbloemen, zoals zinnias, zomerviolier, lathyrus, cosmea en goudsbloemen:

Aan de andere kant de warme kleur van de oranje pompoenen die uitnodigen om heerlijke chutneys, sausen, soepen en gestoofde groente te maken.

Wil je de pompoen voor de sier dan kun je die zeker nog twee maanden daarvoor gebruiken en zijn daarna nog goed eertbaar. Probeer voor toepassing in de keuken het vruchtvlees er zodanig uit te snijden en te lepelen dat de buitenkant nog gebruikt kant worden voor de sier. Bijvoorbeeld om er waxinalichtjes in te doen of om met bv. hortensiabloemen te vullen voor een mooi herfstbloemstuk. 

zondag 11 september 2011

NAJAARSKRANSEN

Op de plantenkraam zijn weer een aantal kransen te koop van materiaal uit de pluktuin.
Voor deze krans is mos, hedera, hortensia sedum, papaverbollen, de bollen van de uitgebloeidezonnehoed en de eerste wilde kastanjes van dit jaar gebruikt.

In deze krans zijn de volgende materialen verwerkt: mos als basis met daaromheen kattenstaarten gewikkeld. Verder is de krans versierd met uitgebloeide zonnebloemen, sierpompoentjes  en de zaaddozen van juffertje in het groen.


Kransen zijn ook mooi als eyecatcher op een (tuin-)tafel. In het midden van de krans ligt een eetbare pompoen. De krans is omwikkeld met mos en klimop en verder versierd met sedum, hortensia en rode sierappeltjes.

Deze kransen drogen mooi in, maar als onderdelen minder mooi zijn geworden, kun je ze eenvoudig vervangen door nieuwe.

woensdag 31 augustus 2011

COURGETTEJAM

Om courgetejam te maken heb je 1 kilo geschilde en geraspte courgettes nodig, 2 citroenen (geraspt en geperst) en 1 sinaasappel (geraspt en geperst), geleisuiker Kook de courgettes in de citrusrasp en -sap gedurende 10 minuten. Voeg de geleisuiker toe en laat het nog een paar minuten goed opkomen. Doe het mengsel vervolgens in gesteriliseerde jampotjes en zet de potjes 5 minuten op de  kop en daarna weer rechtop zodat de deksels vacuüm kunnen zuigen. Je hebt nu een heerlijk frisse courgettejam met citrus gemaakt.

zaterdag 27 augustus 2011

VLIERBESSEN

Het is eind augustus. Een mooie zomer of niet, dit is de tijd van de vlierbessen. Hier in de buurt staan veel struiken/bomen en binnen de kortste keren heb je dan ook een bak vol.
Hier kun je heerlijke vlierbessenjam, -siroop en zelfs -wijn van maken. Ik heb er jam van gemaakt voor op de plantenkraam. Belangrijk is dat je de bessen heel goed wast, zodat alles weg is wat je er niet in wilt hebben. Onder de stromende kraan rits ik dan vervolgens de bessen van de steeltjes en weeg een kilo besjes af. Dit voorwerk duurt het langst en is het minst leuk.

Nu kun je de bessen opkoken met 30 ml. citroensap (= sap van 1 citroen) tot ze zacht zijn geworden. Ik druk de gekookte bessen dan door de passeerzeef om alleen het sap en niet de velletjes over te houden. Het sap gaat terug in de pan samen met de geleisuiker en dat laat ik dan nog even goed koken. De gesteriliseerde jampotjes staan klaar om gevuld te worden. Na het afkoelen kun je dan genieten van een boterham met zeer gezonde en lekkere vlierbloesemjam. Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat.

Vaak houd ik bij het maken altijd nog jam over voor een half of driekwart potje. Daarvoor bewaar ik de kleine potjes van b.v. kappertjes om die te vullen, zodat ook deze hoeveelheid minstens een jaar bewaard zou kunnen worden.

vrijdag 26 augustus 2011

VOORBEELDKRANSEN

Het is erg leuk om je fantasie de vrije loop te geven bij het maken van kransen. Het beste werk je met materialen die mooi indrogen, zoals hortensia's. Kies daarvoor de gewone boerenhortensia. Ook een krans van boerenwormkruid (langs de weg te vinden) verwerk je mooi in een krans. Bij deze laatste lijkt het alsof je de zon hebt binnengehaald.
(verkocht)
Een hortensiakrans kun je aanvullen met rode appeltjes, zaaddozen, kattenstaart enz.

(verkocht)

maandag 22 augustus 2011

GEURHARTJES

De bloemen van de lavendel zijn gedroogd. Hier kun je mooie geurzakjes van maken voor een heerlijk ruikende linnenkast. Ik heb geurhartjes gemaakt van een rozenstofje en deze opgevuld met lavendel en watten. Deze hartjes kun je in een kast of lade leggen, maar je kunt ze ook aan een sleutel van een kastdeur hangen. Ze zijn voor € 2,- te koop op de plantenkraam, maar u kunt ze ook bestellen door een mail te sturen naar hofjevanharkstede@gmail.com .

(tijdelijk uitverkocht, volg twitter voor nieuw aanbod)

zondag 21 augustus 2011

KRANSEN uit de TUIN

De tuin biedt op dit moment voldoende materiaal om mooi kransen van te maken.
Dit is een krans met Siberische Edelweiss en kleine groene appeltjes.



Hier een voorbeeld met hortensia, koninginnenkruid , papaverbollen, tamme kastanjes, en groene appeltjes.
(verkocht)
De kransen zijn voor 5 euro te koop op de plantenkraam.

DE EERSTE POMPOENEN

Ze zijn er: de eerste pompoenen liggen op de plantenkraam. Dit zijn eetbare exemplaren om er bijvoorbeeld soep van te maken of chutney. Ook kunnen ze in blokjes worden gekookt en als groente samen met bijvoorbeeld andere groenten worden gewokt. De pompoenen kunnen eerst ook nog een tijd narijpen en dan eerst voor decoratie worden gebruikt om vervolgens gegeten te worden. 
De eerste pompoenen van 2011 liggen nu aangeboden op de plantenkraam.


Pompoen is voor langere tijd te bewaren. Hier is die eerst gebruikt als decoratie

vrijdag 19 augustus 2011

ROMANTISCH BOEKET

Een voorbeeld van een boeket uit de Pluktuin.

In dit boeket zitten o.a:
 - Koninginnenkruid;
 - Bekermalva;
 - Witte, roze en lila floxen;
 - Duizendknoop;
 - Witte Cosmea.
De groene takken komen van de laurierkers.

donderdag 18 augustus 2011

ROZENBOTTELTIJD

De periode van de rozenbottels is weer aangebroken. Sommige zijn al donkerrood en dus rijp en kunnen geplukt worden om daar heerlijke jam boordevol vitamine C van te maken. De bottels kook je eerst een half uurtje tot ze zacht zijn en draai de bottels dan door een passeerzeef. Leng 750gr. puree aan met bv. 250 ml. ananassap en maak het verder af zoals bij iedere jam.
Tip(sy): De jam maak je extra spannend door op het laatst een flinke scheut rum toe te voegen. Wie wil daar nou geen beschuitje mee eten?!

zondag 14 augustus 2011

STERILISEREN (JAM-)POTJES

Voor het maken van jam, chutney en siroop kunnen glazen potjes hergebruikt worden mits de deksels onbeschadigd zijn. De potjes moeten vervolgens gesteriliseerd worden. Dit proces gaat als volgt:

  • Was de schone potjes en deksels in heet sodawater extra goed schoon en verwijder de etiketten. Mocht het etiket te zwaar vastgelijmd zitten, dan kun je dit toch verwijderen met een sponsje met zonnebloemolie. Spoel alles goed af.
  • De schoongemaakte potjes en deksels was je vervolgens in de afwasmachine. Vaak wordt aangegeven dat ze dan al steriel zijn, maar het zekere voor het onzekere nemend....... 
  • doe ik de potjes en deksels vervolgens in de oven die voorverwarmd is op 120 graden. De potjes blijven zo warm, totdat je ze gaat vullen. Bovendien breken ze niet door warmteverschillen als je de hete jam e.d. erin doet.
  • Vul de potjes en schroef het deksel er stevig op. Ik gebruik hierbij een theedoek, omdat ik geen vuurvaste handen heb. 
  • Tot slot zet je de potjes op de kop voor minstens tien minuten en is de jam, chutney of siroop zo minstens een jaar houdbaar.   

dinsdag 2 augustus 2011

Chutneys

Van courgettes zijn ook heerlijke chutneys te maken. Heeft je daar geen tijd voor, maar wil je wel chutney op tafel als smaakmaker bij vlees of op een boterham met kaas, rij dan even langs de plantenkraam. De chutneys zijn gemaakt van biologische produkten en zijn maar €1,50.

zondag 24 juli 2011

PLANTENKRAAM = BLOEMENKRAAM

De vele planten die nu in bloei staan worden aangeboden op de bloemenkraam. Iedere ochtend worden nieuwe bossen bloemen geplukt. De bloemenkraam staat aan de Hoofdweg 182 in Harkstede. Voor €0,50 heb je al een bos bloemen en met meerdere bossen kun je je eigen boeket samenstellen. De bossen zijn namelijk op kleur en soort gesorteerd. Haal de zomer in huis en kom langs bij de bloemenkraam.Je kunt het actuele aanbod ook volgen via Twitter @HofjevanHarkste

HOOGZOMER

Hoewel het op dit moment qua weer niet te merken valt, is het toch hoog zomer geworden. Veel planten die in het voorjaar zijn gezaaid staan nu volop in bloei. Er moet ook veelvuldig geplukt worden om de bloei van de eenjarigen op gang te houden.
Een zeer dankbare plant is de Bekermalva. Deze moet wel goed opgebonden worden, want met een beetje wind ligt  ‘ie plat.

De zonnebloemen hoog, laag, geel, oranje en rood staan ook al volop in bloei. Ook deze moeten goed opgebonden worden.

Deze zonnebloem is laagblijvend en wordt heel toepasselijk “Teddy Bear” genoemd.

’s Avonds geurt de siertabak (Nicotiana sylvestris “Only the Lonely”) overheerlijk. Deze is makkelijk uit zaad te kweken en heeft een grote groepen een grote sierwaarde in de tuin.


zondag 3 juli 2011

IN DE PLUKTUIN

In deze eerste week van juli staat al van alles in bloei. Het zijn met name eenjarigen. In kweekbakken ben ik nu twee- en meerjarigen aan het voorzaaien om volgend jaar ook eerder in het jaar al snijbloemen te hebben. Dat is toekomstmuziek. Nu staan in bloei:


De de oranje echinacea. Deze vind ik zo prachtig dat ik deze ook zeer veel ga uitplanten om daar volop van te kunnen plukken.






Naast de witte en de paarse is ook deze week de witte Cosmea met een roze randje in bloei gekomen
Niet alleen bloeien bloemen ook de stokbonen staan in bloei. Alleen al vanwege de bloemen zijn ze de moeite waard om te planten.

woensdag 29 juni 2011

Het Hofje volop in bloei

De bloei van veel zomerbloemen komt op gang. De vorig jaar jaar geplante witte Cistus doet het erg goed.

Ook in de pluktuin beginnen steeds meer zomerbloeiers op gang te komen. De oranje lelie heeft het moeilijk gehad door het vraatzuchtige rode kevertje (leliehaantje), maar heeft het toch gered.

Ook de moestuin gaat goed. De stokbonen staan in bloei en de snijbiet wordt met haar rode stelen steeds sierlijker. Op de plantenkraam is overigens nog een aantal plantjes van de snijbiet te koop. Ze kunnen in de moestuin, maar passen door hun sierwaarde ook heel goed in de border.

vrijdag 24 juni 2011

zondag 19 juni 2011

PLANTENKRAAM PIMPEN

Op deze regenachtige zondag heb ik de plantenkraam gepimpt. Het rietendakje is verwijderd en ik heb er een stoffen dakje voor gemaakt. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over en denk dat er nog een schulprandje aan moet.


Vandaag heeft de plantenkraam dus niet aan de Hoofdweg gestaan vanwege de harde wind en vele regenbuien. Je kunt deze kraam dus ook beschouwen als een mooi-weer-kraampje.


Met de pluktuin schiet het nog niet erg op. De korenbloemen beginnen aardig op gang te komen en de cosmea ook. Volgende week kan zeker de eerste lading courgettes geoogst worden. De andere planten laten echter nog even op zich wachten. 

donderdag 9 juni 2011

Een Zeeuwse in Groningen

Elke dag is het weer leuk om door de tuin te speuren op zoek naar wat net in bloei is gekomen. Zo ontdekte ik vandaag dat het Zeeuwse knopje vier stond te bloeien. Op de foto zag ik later dat twee luizen deze bloem ook hebben gevonden. Het Zeeuws knopje lijkt meer op een speldenkussen. Aan dezelfde plant kunnen de bloemen nogal variĆ«ren qua kleur en vorm. Wel intrigerend.