zondag 14 augustus 2011

STERILISEREN (JAM-)POTJES

Voor het maken van jam, chutney en siroop kunnen glazen potjes hergebruikt worden mits de deksels onbeschadigd zijn. De potjes moeten vervolgens gesteriliseerd worden. Dit proces gaat als volgt:

  • Was de schone potjes en deksels in heet sodawater extra goed schoon en verwijder de etiketten. Mocht het etiket te zwaar vastgelijmd zitten, dan kun je dit toch verwijderen met een sponsje met zonnebloemolie. Spoel alles goed af.
  • De schoongemaakte potjes en deksels was je vervolgens in de afwasmachine. Vaak wordt aangegeven dat ze dan al steriel zijn, maar het zekere voor het onzekere nemend....... 
  • doe ik de potjes en deksels vervolgens in de oven die voorverwarmd is op 120 graden. De potjes blijven zo warm, totdat je ze gaat vullen. Bovendien breken ze niet door warmteverschillen als je de hete jam e.d. erin doet.
  • Vul de potjes en schroef het deksel er stevig op. Ik gebruik hierbij een theedoek, omdat ik geen vuurvaste handen heb. 
  • Tot slot zet je de potjes op de kop voor minstens tien minuten en is de jam, chutney of siroop zo minstens een jaar houdbaar.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten