RECEPTEN

Gerangschikt op alfabetische volgorde

Courgette











Courgettecake
2 courgettes, 300 g bloem, 1 tl kaneelpoeder, 1/2 tl  zout, 1 tl bakpoeder, 3 eieren, 280 g suiker,1 vanillestokje
130 g zonnebloemolie, 100 g walnoten, boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 170 ºC.  Vet de cakevorm in en leg er bakpapier in. Rasp de geschilde en ontpitte courgettes. Meng bloem, kaneel, zout en bakpoeder goed door elkaar. Klop de eieren schuimig met de suiker. Halveer een vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit. Meng het vanillemerg, courgette en olie door de eieren en spatel het bloemmengsel erdoor. Roer de walnoten  en giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake in de oven in circa 60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen en haal de cake uit de vorm.
COURGETTES zoet/zuur 
Ingrediënten
- per kilo courgettes
- 1 rode paprik)
- 1 grote ui
- 1/2 el zout
- 1 kopje witte wijnazijn
- 3/4 kopje suiker
- 1 el honing
- 1 el mosterdzaadjes
- 1/2 tl gemalen kurkuma
- 2 kruidnagels
- 1 bouillonblokjes (groente)

Snijd de courgette, uien en paprika in kleine blokjes en doe deze samen in een grote schaal. Strooi hier het zout overheen en laat een nachtje trekken. Neem een pan die groot genoeg is voor alle groenten en doe daar de azijn, de suiker, de honing en de kruiden in. Breng langzaam aan de kook en roer tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost.
Doe nu de bouillonblokjes erbij en laat het geheel 10 min sudderen. Vul het mengsel warm in gesteriliseerde potten, zet deze op hun kop en laat ze afkoelen.
Door het inmaken krijgen de courgettes een lekkere zoetzure smaak die heel goed past bij gebraden vlees of bij een boterham met kaas.

---------------------------------------------------------------------------
COURGETTES gekookt
Ingrediënten
1 kg courgettes;
zout, peper,
1 kleine gesnipperde ui,
klontje boter,
geaspte (Parmezaanse) kaas.
Bereidingswijze
Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd ze in plakjes van 2-3 cm dik.
Kook ze met weinig water en de ui gaar in 4-5 minuten.
Giet de groente af.
Schud het klontje boter erdoor en maak het geheel op smaak met peper.
Bestrooi voor het opdienen met de geraspte kaas.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Courgettegratin/ ovenschotel 

Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram gehakt
- 2 courgettes
- 300 gr. aardappels
- 125 ml kookroom
- feta (1 plak)
- grote(rode)ui
- 2 tomaten
- 2 eieren
- italiaans kruiden (naar smaak)
-1 theelepel sambal
- 2 tenen knoflook
- peper en zout
- verse basilicum
-olijfolie

 

Aardappels (niet geschild) in schijfjes snijden en 5 min. voor koken en af laten koelen.
Courgette en tomaten in plakjes snijden.
Oven voorverwarmen op 200 graden.

Bereidingswijze

Gehakt rullen met de italiaanse kruiden. Later de ui (klein beetje overlaten) en sambal toevoegen.
Courgetteschijfjes bestrooien met peper en zout en kort op hoog vuur bakken.
Mengsel maken met de (slag)room, ei, fijngesneden rode ui(over van het gehaktmengsel) en verse basilicum.
Schotel opbouwen: gehaktmengsel, courgette en aardappel(dakpansgewijs),feta. Laatste laag feta en tomaat. Als laatst het ei-mengsel over de schotel schenken.

Oven: 30 minuten
_______________________________________________
Courgette-spinaziesoep 
 Ingrediënten
- 1 courgette, in blokjes
- 300 gram spinazie (mag ook uit de diepvries)
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 eetlepels provencaalse kruiden
- 1 liter tuinkruidenbouillon
- zure room
Bereidingswijze
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook toe, fruit even en voeg de courgette toe. Bak deze even mee. Voeg de spinazie, de tuinkruidenbouillon en de kruiden toe en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer. Serveer eventueel met zure room.
_________________________________________________
Frambozenlikeur

Ingrediënten

·        750 gr. frambozen
·        375 gr. kandijsuiker
·         1 vanillestokje
·         750 ml brandewijn

Meng alles door elkaar in een weckpot.Schud dagelijks en zeef het mengsel na 6 wekendoor een koffiefilter. Doe de verkregen likeur in mooie gesteriliseerde flesjes en voorzie ze van een etiket.


Goudsbloemjam


70 gr. goudbloemblaadjes;
1 citroen
500gr geleisuiker speciaal
1 liter water
Pluk de blaadjes van de bloemen (+ 40 bloemen) en pers de citroen uit. Doe de blaadjes in een pan samen met het citroensap. Breng dit aan de kook en doe het vuur weer uit. Laat dit zo'n 8 tot 12 uur staan met het deksel op de pan.Voeg daarna 1 liter water toe . daarna de geleisuiker en breng dit al roerend aan de kook. Vul kleine jampotjes tot de rand en sluit direkt af met het schroefdeksel. Keer de potjes om en laat ze zo afkoelen. Voorzie ze van een etiket.

Deze heerlijke en geneeskrachtige jam is niet alleen heerlijk op een beschuitje, maar ook bij ijs en door de yoghurt.

Goudsbloemthee
Thee: 1 tot 2 tl Goudsbloemenblaadjes overgieten met 1 kop kokend water. 10 minuten laten trekken. Drie maal daags 1 kopje vermindert ontsteking , is krampverminderend, bij buikpijn,  Spoelen cq gorgelen met Calendulathee bij ontstoken tandvlees, keelpijn, ontstoken amandelen en mondzweertjes.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------
PAARDENBLOEMENJAM
INGREDIENTEN
365 paardebloemen bloempjes
1 kgr geleisuiker
2 sinaasappels
2 citroenen
1 1/2 liter water
HULPMIDDELEN
Pan, zeef, netel of kaasdoek,pollepel
VOORBEREIDING
Ga lekker wandelen en pluk 365 paardebloem bloemjes zeer kort af. Pluk niet lang een snelweg, maar lekker in een boeren omgeving omringt door rust en ruimte.
BEREIDINGSWIJZE
Doe de bloempjes met de in stukken gesneden sinaasappels en citroen in een pan met het water en laat een uur koken.Zeef de bloemen er uit en doe het vervolgens door een doek, om alle plante resten te verwijderen.
Doe het vocht terug in de pan en laat het wat inkoken met de suiker.
Een extra smaaktoets krijg je door er een takje rozemarijn of thijm aan toe te voegen.
Serveertips
Lekker op een broodje of over vla en yochurt
(Bron: smulweb)
________________________________________________________________________________
Poffert (Oud-Gronings nagerecht)
Ingrediënten
Benodigdheden voor 1 litervorm 
  • 75 gr rozijnen
  • 75 gr krenten
  • 50 gr cranberries
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theel. zout
  • 1 ei
  • 1,5 dl melk
  • 2 eetl boter
  • 2 eetl suiker
Boter om de vorm in te vetten
Bereidingswijze
1. De rozijnen en krenten wassen en goed drogen.
2. Zelfrijzend bakmeel in een kom doen.
3. Een kuiltje in het midden maken en hier het ei in doen.
4. Melk toevoegen en het mengsel kneden.
5. Boter, krenten, rozijnen, suiker en zout  toevoegen en het geheel goed mengen.
6. De pofferttrommel invetten en bestrooien met paneermeel.
7. Het beslag in de pofferttrommel doen en deze met het deksel afsluiten.
8. De trommel in een grote pan warm water zetten. De pan op het vuur aan de kook brengen en de poffert in 1,15 uur gaar laten koken.
9. Keer de poffert om en snij hem in plakken.
10. Serveer deze met gesmolten boter en suiker.
_____________________________________________________
POMPOENSOEP 1 
Deze soep heb ik aangeboden op de streekmarkt in Harkstede op 6 oktober 2012. Op verzoek het recept.

Voor 4 personen.
Ingrediënten (behalve de melk, room, peper, zout en suiker komt alles uit eigen tuin)
500gr pompoen, geschild en in blokjes
1 aardappel, geschild en in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
1 el fijngehakte verse rozemarijn
900 ml groentebouillon, bij voorkeur zelf gemaakt
150 ml halfvolle melk
room culinair
peper en zout en suiker naar smaak
bieslook, selderij  en/of peterselie

In de olie de ui 5 minuten zacht en glazig bakken. Pompoen toievoegen en 5 min. meebakken onder voortdurend roeren. Aaardappel, rozemarijn en knoflook toevoegen en nog eens 2 minuten meebakken. Dan de groentebouillon toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur temperen en soep 30 minuten zachtjes laten pruttelen met het deksel op de pan. Alles pureren met de staafmixer tot er een smeuige soep is ontstaan. Voeg de melk en de room toe en maak verder op smaak met zout, peper en eventueel een beetje suiker. De soep kun je garneren met een scheutje room en fijn geknipte kruiden.
Eet smakelijk!  

POMPOENSOEP 2
  • 1 middelgrote pompoen in blokjes
  • 25g boter
  • 1 gesnipperde ui,
  • 1 stengel selderij, gehakt
  • 1 winterwortel, gehakt
  • 2 kookvaste aardappels in blokjes
  • 500 ml groentebouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
 Bereidingswijze:
Smelt de boter in een grote pan, bak de ui, selderij, wortel, aardappels en pompoen in 5 minuten lichtbruin. Schenk er zoveel kippenbouillon bij zodat de groenten bedekt zijn. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat 40 minuten sudderen, tot alle groenten gaar zijn.
Doe de soep in een blender en pureer tot een glad geheel . Doe weer terug in  de pan en meng de overgebleven bouillon erdoor tot je de juiste dikte hebt bereikt. Breng op smaak met zout en peper.
___________________________________________
POMPOEN, GEROOSTERD












Ingrediënten:
- 500 gr. pompoen
- 3 el olijfolie
- 3 el suiker
- zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Schil de pompoen, snijd hem in parten en haal met een lepel de draden en de zaden eruit. Snijd vervolgens de parten in blokjes van ong. 3cm bij 3 cm en doe ze in een ruime kom. Giet 3 eetlepels olie over de blokjes en voeg de suiker en zout en peper naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar en spreid de pompoenblokjes op een bakblik en rooster deze 30 min. in de oven.
__________________________________________________

POMPOEN ZOETZUUR 

Ingrediënten

  •  2 kilo schoongemaakte pompoen in  blokjes 
  •  1 liter azijn
Voor het inmaken:
  • 1/4 liter azijn
  •  1 kilo suiker
  •  1 el. bakgember
  •  3 kaneelstokjes
  •  5 kruidnagelen

Bereidingswijze

Doe de schoongemaakte en in blokjes gesneden pompoen in een grote pan en giet er de liter azijn over. Af en toe roeren-. Laat een nacht staan 
De volgende dag, de azijn afgieten en weggooien. De ingrediënten voor het inmaken mengen en in een pan doen met de pompoenblokjes. Deze opkoken tot de pompoen glazig is geworden (na ong. een uur). De kruidnagelen en kaneelstokjes verwijderen. De gesteriliseerde potten vullen met pompoen en daarna het vocht. Afsluiten en tien minuten ondersteboven laten staan. Dan keren.



__________________________________________________
RABARBERAARBEIENJAM

Voor 5 jampotjes heb je nodig:
  • 750 gr. aardbeien
  • 500 gr. rabarber
  • sap van 1 sinaasappel
  • 500 gr. geleisuiker
Kook de rabarber in stukjes met het sinaasappel sap in ca. 8 min. tot moes. Maak de aardbeien fijn met een.

Voeg de aardbeien en geleisuiker aan de rabarber toe en breng het aan de kook. Laat de jam  1 min. flink koken onder af en toe roeren. Schuim de jam af en voeg evt. enkele muntblaadjes toe. Giet de jam in potten. Sluit ze af en zet de jampotjes op de kop.

Maak leuke etiketten en plak die op de afgekoelde jampotjes.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
RABARBERJAM met sinaasappel en gember
Nodig:
1kg rabarber
rasp van 1 sinaasappel
rasp van 3 cm. verse gember
sap van 1 sinaasappel
800 gr suiker
125 ml water
In een pan met dikke bodem alle ingrediënten doen en goed doorroeren. Op een matig vuur 45 minuten laten koken en af en toe roeren. De jam is nu iets ingedikt en dikt verder in als het afkoelt. De jam kan in warme, steriele jampotjes worden geschept. Draai het deksel stevig aan en laat de potjes 5 minuten op de kop staan. Daarna is de jam zeker een jaar houdbaar. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Knip met een kartelschaar een passend stukje stof rond af en doe dit met een touwtje om het deksel. Zo heb je een leuk cadeautje om aan iemand te geven.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

TOMATENCHUTNEY

  • 1200 gr. groene of rode tomaten in blokjes
  • twee theelepels gemberpoeder
  • 3,5 dl azijn
  • 450 gr.suiker
  • 3 theelepels zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 6 kruidnagels
  • Alle ingrediënten in de pan doen en op een laag vuur 3 uur laten pruttelen tot het een goede dikte heeft gekregen. Wel af en toe roeren. Dan de chutney in steriel gemaakte potten en schroef het deksel er stevig op. Op de kop zetten, totdat ze zijn afgekoeld en dan etiketteren.
Opm. Je kunt eventueel ook nog rozijnen, sambal oelek voor meer pit en/of een flinke scheut rum toevoegen.

TOMATENJAM
  • 1 kilo groene tomaten in blokjes
  • 750 gr suiker
  • rasp en sap van 1 citroen
Kook de gesneden tomaten in eigen vocht zonder toevoeging van water gedurende 15 minuten op een laag vuurtje.
Voeg de suiker en de citroen toe. Goed roeren en nog 5 minuten laten koken.
Doe de jam in warme gesteriliseerde glazen potten en laat ze ondersteboven afkoelen.

Lekker bij een gebakken ei en ham.

VLIERBLOESEMSIROOP

Voor het recept heb je 150 gram vlierbloesem nodig. Door het recept wat aan te passen kun je ook meer of minder bloesem plukken. Verder heb je nodig:
  • 11/2 citroen
  • 2 liter water
  • 1 kilo suiker
  • een flinke afsluitbare glazen pot
  • een pan
  • een schone theedoek
  • goed afsluitbare flesjes
De receptuur:
1. Verzamel zo'n 50 vlierbloesem-schermen;
2. Doe de bloesems in de afsluitbare pot;
3.Snijd de citroen in schijfjes en doe de schijfjes bij de bloesems
4.Giet 2 liter lauw water over de bloesems.
5.Zet de pot op een warme zonnige plek  gedurende 3 dagen.
6. Maak de flessen goed schoonmaken;
7. Zeef het vocht door de theedoek over de pan te leggen en de inhoud van de pot in de theedoek te gieten.
8. Verwijder de theedoek:Breng het geheel langzaam aan de kook en voeg de suiker geleidelijk toe. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
9. Giet de siroop in de flessen met behulp van een trechter. Sluit de flessen en laat ze (indien mogelijk omgekeerd) afkoelen
10 En nu: proeven! Leng de siroop naar smaak aan met water en geniet van dit heerlijke drankje! (meestal 1:7) 
11.Verwarm de lege flessen met heet water voor zodat ze niet breken door het warmteverschil en giet de siroop er in.
12. Drink deze siroop ijskoud of giet het over ijs.

Deze vlierbloesemiroop schijnt goed te helpen tegen verkoudheid.
---------------------------------------------------------------
Winterse pastei

Ingrediënten:
- 1 knolselderij
- 1 pastinaak
- 1 koolraap 
- 3 aardappelen
- 200ml slagroom
- twee tl gedroogde rozemarijn
- 1 pakje bladerdeeg
- 200 gr. Gruyère
- 1 bakje gerookte spekblokjes
- 1 ei
- 1 bakblik 24 cm doorsnee
- beetje boter voor het invetten bakblik

Bereiding:
* Beboter het bakblik en verdeel de plakjes bladerdeeg over de boden en de zijkanten. Houd voldoende over voor de bovenkant.
* Verwarm de (elektrische) oven voor op 200 graden C. (heteluchtoven 180 graden, gasovenstand 6)
* Schil de knolserderij, koolraap, pastinaak en aardappel en snijd ze in dunne plakjes. Doe de gesneden groente in een grote pan met ruim water en zout. Breng aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen op een laag vuur tot de groente beetgaar is.
* Snijd de kaas in de tussentijd in kleine blokjes.
* Giet de groente af en roer de room en de rozenmarijn door de groente. Breng op smaak met zout en peper.
* Doe de helft van de groente in het bakblik, verdeel daar de helft van de kaas- en de spekblokjes over.  Verdeel de rest van de groente, daarna de kaas en spekblokjes in het bakblik.
 * Dek de pastei af met het overgebleven bladerdeeg, maak een gaat in het midden van het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Maak met een vork een mooie deegrand. Kluts het ei en bestrijk het deeg.
* Doe de pastei 25 minuten in de oven en bak die goudbruin af.

                                                  Eet Smakelijk 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen