zaterdag 17 november 2012

MISPELS

Niet te verkrijgen in de supermarkt en daarom zo leuk om in eigen tuin te hebben: een mispelboom. Deze zomer had ik er twee gekocht bij tuintoko Renkema in Harkstede. Er zat voor de sier een enkele mispel aan.
 Dat was niet de moeite waard om ├╝berhaupt er iets mee te doen. Een paar weken geleden heb ik nogmaals daar een aantal fruitbomen gekocht en langs de zijkant van het pad stond een volgeladen boompje met mispels. Die mocht ik wel plukken. Hoewel de eerste nachtvorst er eigenlijk over heen moest om deze middeleeuwse vrucht te laten rijpen, heb ik vandaag  toch dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod.
Op internet had ik gelezen dat je ze ook twee dagen in de vriezer kon doen en dan ze verder laten rijpen. Deze methode ga ik maar toepassen om er vervolgens jam van te maken. Ik ben erg benieuwd hoe deze smaakt. Van deze vrucht schijn je ook likeur en compote te kunnen maken. Ik ga weer aan het experimenteren en laat het resultaat wel weten.

4 opmerkingen:

 1. Daar zal je geen spijt van krijgen en ik hoop voor jou op een goede oogst in het volgende najaar.

  Tja, helaas is de mispel op de lijst van vergeten fruit terecht gekomen,net als zoveel groentensoorten.

  De tijden veranderen,gezinssituaties veranderen,druk,druk,druk buitenshuis,amper tijd om boodschappen te doen...laat staan om aandacht te besteden aan het eten.
  Je moet er de tijd voor nemen,je moet er zin in hebben om uren in de keuken te staan, want het inmaken van al dat lekkers kost nou eenmaal veel tijd(het in de winkel kopen is sneller gedaan) maar dan heb je ook wat....ik kan er over meepraten want stond zelf de afgelopen weken vele uren in mijn keukentje en was bezig met mispels te verwerken.
  Ik vond het een leuk en dankbaar werkje en geniet van mijn voorraad mispel likeur in de maak,mispelmoes in verschillende smaken en lekker pittig zoet-zure mispel chutney op de kelderplanken.

  http://hoorndesovervloeds.blogspot.nl/2012/11/van-mispel-tot-moes.html

  Succes en ik kan haast niet wachten om te zien wat voor lekkers jij er van gaat maken.

  Fijne zondag en lieve groeten!!
  Ger
  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou wat leuk ik zie dat Ger al een reactie geplaatst heeft anders had ik je naar haar blog verwezen want ik lees ook bij haar en had net gezien hoe ijverig ze de afgelopen weken met de mispels was geweest. Maar dat hoeft dus niet want ze heeft het zelf al gedaan.
  Succes met de bereiding van de mispels, ben erg benieuwd wat jij er mee gaat doen. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha ha, ik wilde je net gaan verwijzen naar Ger...die heeft heel lekkere recepten voor de mispeltjes op haar blog staan...maar ze was me voor.
  Wij hadden dit jaar geen ene mispel....vond ik toch wel jammer, normaal hangt het boompje tjokvol...en de bloesem ..die is ook zo mooi...goede keuze.

  BeantwoordenVerwijderen